top of page
avuralkaya

Perakende Otomobil Satışlarının Dijitalleşmesi

Güncelleme tarihi: 4 Nis 2023


Yeni bir araba almak istiyorsunuz. Bunu oturduğunuz yerden yapmanızı mümkün kılacak bir şeylerin peşindeydim ki...



Bir çok sektörün dijitalleşme telaşına düştüğü bu #Pandemi günlerinden bir iki yıl kadar öncesinde yine Türkiye'de henüz denenmemiş bir şeylerin peşindeydik. Henüz denenmemiş şeylerin peşine düşmeyi seviyorum. Ancak bu yol da daha öncekilerin makus talihine teslim mi olacaktı? Hadi gelin yazının devamında bu gerçek yaşamdan alıntılanan hikayeye birlikte göz atalım...


Henüz denenmemiş şeylerin peşine düşmeyi seviyorum...


Perakende Binek Araç Satışlarını Dijitalleştirmek


Yeni bir #araba almak istiyorsanız ve özellikle bugünlerde bunun için yeterince paranız varsa, yapacağınız şeyler bellidir. Önce ufak bir piyasa araştırması, belki henüz yeni araç almış bir tanıdık veya en iyi ihtimalle varsa bir yetkili satış bayinde görev yapan yakınınız ile iletişime geçmek. Ancak bir tanıdığı olmayanlar için yol daha zorlu! Çünkü günümüzde bir şey almak kolay olduğu kadar zor da bir durum. Yaşadığınız bölgede yer alan satış bayilerini dolaşmalısınız. Telefon açmak çok efektif bir çözüm olmayacaktır. Daha doğrusu aradığınız tatmini ancak yüz yüze görüşmelerde yakalayabilirsiniz -ki o da iyi bir pazarlıkçıysanız.


Pandemi ise işleri biraz daha değiştirdi. Dünyada bir çok sektörde olduğu gibi #otomotiv tarafında da üretimi etkileyen ve fabrikaların bir süre kaplı kaldığı bu dönemde, artan talebi karşılayacak arzın oluşturulamaması ülkemize giriş yapan araç sayısında ciddi bir düşüşe sebep oldu. Üzerine bir de #ÖTV sürprizleri eklenince işler tadından yenmez, alınamaz bir hale girdi.





Ancak bundan iki yıl öncesinde araba almak isteyen tüketiciler için dijitalde satın alma sürecini oldukça kolaylaştıracak #dijital bir aracı platformun hayata geçmesi için Escar A.Ş. 'de çalışmaya başlamıştık. OtoBoom.com projesi tam da bu noktada insanların yaşadıkları bir çok zorluğu, nerede olurlarsa olsun cep telefonları veya bilgisayarları ile gerçekleştirecekleri bir kaç tıklamaya indirgeyerek hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlandı. Kullanıcılar platformda istedikleri marka ve modelde arabayı seçip tüm özellikleriyle inceleyebilecekler, sonrasında ise "Teklif İste" seçeneğiyle Türkiye'deki tüm yetkili satış bayilerine bu taleplerini eş zamanlı iletebileceklerdi. Talebi alan bayiler ise mevcut durumları üzerinden kullanıcıya yapabilecekleri en iyi iskontolu fiyat teklifi ile dönüş yapacaklardı. Böylece bayiler zaman ve yeni potansiyel müşteriler kazanacak, kullanıcılar zaman ve fiyat avantajı kazanacak, proje ise platform üzerinde oluşan bu premium hedef kitlenin verdiği trafik gücü ile düzgün içerik pazarlaması modelleri üzerinden gelirini kazanacaktı.


Yani; ne kadar güzel değil mi? HERKES KAZANIYOR!

2019 Yılı başında tüm bu yazdıklarımı ekibimle birlikte yaptık ve Otoboom.com 'u yayına aldık. İlk yılında sistemine dahil ettiği Türkiye genelindeki 112 adet yetkili satış bayi ve 250 ' ye yakın aracılık edilen araç satışı bizleri umutlandırmıştı. 2020'nin böyle umut saçan bir yıl olacağını nereden bilebilirdik ki? :) Pandemi planlarımızı sarsacaktı, belliydi. Ancak bunu lehimize çevirebilirdik. Çünkü insanlar dışarı çıkamıyorlardı.


Ama olmadı! Olamadı... Peki neden olamadı dersiniz? Gelin dijital dönüşümün en azından otomotiv sektörünün perakende kısmında neden tam anlamıyla dijitalleşemediğini kendimce gözlemlediğim deneyimler üzerinden sizlere anlatayım.



Perakende Otomotiv Pazarı neden tam anlamıyla dijitalleşemiyor?


Öncelikli sebepler arasında geleneksel ticaret ve pazarlama kurallarının terk edilemiyor oluşu yer alıyor. Bu noktada her zaman olduğu gibi genellemelerden kaçınmak istesem de, büyük oranda diyerek başlayacağım bu eleştirel cümleye kimsenin alınmaması gerektiğini düşünerek belirtmek isterim ki; Değişimler fedakarlık ister!


Ancak ufak ticari hesaplar ve kaygılar sektörün gelişimini etkiliyor diye düşünüyorum. Ek olarak ticaret; karşılıklı dengeli bir alış-veriş döngüsü içerisinde ilerlediği sürece gelişebilir ve büyüyebilir. Sürekli "Ben" yerine "Biz" diyebildiğimiz, bu noktada gelişime katkı sunan her girişimin ve işletmenin aynı gemide yol aldığı düşüncesini içselleştirebildiğimiz oranda büyüyebilecek, ilerleyebileceğiz.


Diğer bir sebep ise yine geleneksel pazarlamanın sektör üzerindeki etkisinin, mevcut pazarlama profesyonelleri ve tekniklerinin gelişimine büyük bir engel oluşturması. Dünya değişiyor! Hedef kitleleriniz de öyle. Z Kuşağının satın alma profillerinin oluştuğu günümüzde, geleneksel metodların yanında dijitale de önem vermek, bu hedef kitlenin nasıl yakalanabileceği, tüketici satın alma alışkanlıklarının #ETicaret ve dijitalin sağladığı olanaklarla her gün nasıl daha da değiştiği gerçeğini görmezden gelmek en basit ifadeyle; Kör olmak! anlamına gelir.


#Sonuç olarak; Elbette bunlar dışında söylenmesi gereken başka sebepler de var. Ancak temelde otomotiv sektörünün gerek B2B gerekse B2C perspektifinde dijitalleşmesi için planlamadan üretime, operasyondan pazarlamaya tüm birimlerdeki profesyonellerin dijital dönüşümü benimsemeleri, gerekli altyapı ve eğitimleri edinmeleri çok çok önemli. Aynı şekilde sürdürülebilir ticari modeller için şirketlerin de bu bakış açısı ile yeniden dizayn edilmeleri gerekmekte. Yazımın bir bölümünde belirttiğim gibi; genelleme yapmıyorum! Çünkü bu süreç otomobil üreticileri tarafında çoktan başladı. Ancak ülkemizdeki distribütörler ve pazarlama ekipleri bu noktada dünyada sektörün öncü ülkelerine göre henüz yolun çok başında!


Umuyorum ki yakın zaman içinde yurtdışındaki muadillerinden CarWow gibi bizim ülkemizde de insanlar araçlarını sağladığı bir çok avantaj ve güvenle dijital platformlardan satın alabilirler. Ufak bir de istatistik verelim; İngiltere merkezli CarWow, ülkedeki binek araç pazarının %25'ine hakim. Yani İngiltere'de satılan her 4 araçtan biri CarWow üzerinden satılıyor.


İnovasyon kültürünüzün bir parçası olmalı. Müşteriler bizden çok daha hızlı hareket ediyor ve eğer onlara yetişemezsek başımız dertte demektir.Ian Schafer
43 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page